Alles wat u moet weten over zonnepanelen zakelijk kopen

De overheid heeft net als verschillende andere landen bepaalde klimaatdoelstellingen vooropgesteld gekregen voor het jaar 2020. Mede omwille van deze reden heeft ze ervoor gekozen om zonnepanelen zakelijk kopen te ondersteunen. Specifiek voor onze overheid geldt dat tegen 2020 maar liefst 16 procent van de energiebronnen duurzaam moeten zijn. Om aan deze eis te kunnen voldoen zijn er in het bijzonder voor ondernemers enkele nieuwe subsidies in het leven geroepen. Deze subsidies zijn zowel beschikbaar voor BV’s als voor eenmanszaken, VOF’s en ga zo maar door. Overweegt u eveneens om zonnepanelen zakelijk te kopen? In dat geval is het altijd een goed idee om ervoor te kiezen om u eerst even te verdiepen in de geldende subsidies. Ze kunnen u immers veel financieel voordeel opleveren.

  1. Subsidies als fiscale aftrek 

Zonnepanelen zakelijk kopen betekent dus dat u kunt rekenen op de beschikbaarheid van zakelijke subsidies. Nagenoeg al deze subsidies hebben betrekking tot de realisatie van een extra fiscale aftrek. Dit betekent dus dat de onderneming in kwestie in de praktijk winst zal moeten maken om aanspraak te kunnen maken op deze subsidies. Is er bij de onderneming waarvoor u zonnepanelen zakelijk wenst te kopen op dit ogenblik reeds sprake van een bepaald verlies? In dat geval zult u niets anders kunnen dan vaststellen dat de subsidies voor u niet interessant zijn. De hoogte van de subsidie waarvan u kunt genieten bij zonnepanelen zakelijk kopen is in de praktijk dus steevast afhankelijk van de belastingdruk waarmee de onderneming wordt geconfronteerd. 

  1. Hoeveel bedraagt de terugverdientijd voor zakelijke investeringen? 

Zonnepanelen zakelijk kopen is natuurlijk één ding, maar veel bedrijven stellen zich op dit ogenblik toch ernstig de vraag hoe het nu precies staat met de terugverdientijd. Om deze te kunnen berekenen is het in de praktijk steeds belangrijk om stil te blijven staan bij het verbruik dat wordt gerealiseerd door het bedrijf in kwestie. Des te hoger dat verbruik is gelegen, des te hoger ook de besparing zal uitvallen bij een investering in zonnepanelen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat een hoger verbruik eveneens zorgt voor een andere energiebelasting. Hierdoor kan er worden vastgesteld dat de uiteindelijke terugverdientijd van uw zonnepanelen bij een groot verbruik toch langer kan uitvallen. Bij een verbruik van minder dan 10.000 kWh op jaarbasis is er bijvoorbeeld sprake van een terugverdientijd van tussen de 5 en 8 jaar. Bij een verbruik van meer dan 50.000 kWh per jaar valt de terugverdientijd op de investering vaak hoger uit dan het dubbele. De terugverdientijd ligt dan tussen 14 & 17 jaar. 

  1. BTW terugvragen bij zonnepanelen zakelijk kopen 

Op het ogenblik dat u reeds beschikt over zonnepanelen zult u natuurlijk al kunnen genieten van lagere energiekosten. Echter is het voor veel ondernemingen niet duidelijk dat zij zomaar nog meer kunnen besparen, namelijk door het terugvragen van de BTW. Op het ogenblik dat u nog niet over zonnepanelen beschikt en u er wel graag in wenst te investeren zult u kunnen vaststellen dat er in totaal drie verschillende subsidies bestaan waar u aanspraak op kunt maken. Het gaat hierbij om: 

  • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek; 
  • De energie-investeringsaftrek; 
  • De SDE+ subsidie voor grote projecten; 

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, denkt u ook na over zonnepanelen zakelijk kopen? In dat geval kunt u op moment van schrijven nog steeds genieten van heel wat financieel voordeel!Met KiesZon als zakelijke zonnepaneel partner kiest u voor ruim 10 jaar ervaring.