Alles wat je moet weten over energy storage

We hebben allemaal wel eens gehoord van energy storage, maar wat is het precies? Kort gezegd is energy storage het opvangen van op een bepaald moment geproduceerde energie voor gebruik op een later tijdstip. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikelijke methode is via batterij opslag. Door overtollige energie op te slaan in batterijen, kunnen we die energie later gebruiken wanneer die nodig is

De vraag naar elektriciteit varieert gewoonlijk gedurende de dag – er zijn pieken in de ochtend en avond als mensen zich klaarmaken voor hun werk en thuiskomen van hun werk, en dan een stilte in de middag als iedereen aan het werk is. Deze schommelingen in de vraag leiden tot veel energieverspilling omdat de centrales altijd op volle capaciteit moeten draaien om aan de pieken te voldoen. Met batterijopslag kunnen we die extra energie tijdens de rustperiodes opslaan en gebruiken tijdens de piekperiodes, waardoor over het geheel genomen minder energie wordt verspild.

Basisprincipes van batterijopslag

Accu’s zijn er in alle soorten en maten, maar ze werken allemaal volgens dezelfde basisprincipes. Een batterij heeft drie hoofdonderdelen: een anode, een kathode en een elektrolyt. De anode en de kathode zijn gemaakt van verschillende materialen die elektronen tussen hen laten stromen, en de elektrolyt levert een medium voor die elektronen. Als je een batterij aansluit op een extern circuit, zullen de elektronen via dat circuit van de anode naar de kathode stromen.

Het soort materialen dat in de anode en kathode wordt gebruikt bepaalt wat voor soort batterij het is. Het meest voorkomende type batterij is tegenwoordig de lithium-ion batterij, die gebruikt wordt in alles van mobiele telefoons tot elektrische auto’s. Lithium-ion batterijen zijn ongelooflijk veelzijdig en bieden een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in een kleine ruimte.

Andere soorten batterijen zijn lood-zuur batterijen (gebruikt in auto’s), nikkel-cadium batterijen (gebruikt in hybride auto’s), en natrium-zwavel batterijen (gebruikt voor industriële toepassingen). Er is ook een nieuw type batterij, de zogenaamde quantum dot zonnecelbatterij, die nog in ontwikkeling is, maar veelbelovend is voor toepassingen in zonne-energie

Energy storage is een cruciaal onderdeel van onze overgang naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Door overtollige energie op te slaan in tijden van lage vraag, kunnen we die in piekperioden gebruiken in plaats van te moeten vertrouwen op elektriciteitscentrales die continu op volle capaciteit draaien. Batterijopslag is de meest voorkomende vorm van energy storage, en werkt met materialen die elektronen tussen hen laten stromen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten batterijen op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Omdat er voortdurend vooruitgang wordt geboekt in de batterijtechnologie, kunnen we alleen maar verwachten dat dit gebied de komende jaren steeds belangrijker zal worden.