Spouwmuurisolatie voor energiezuinig en comfortabel wonen

Een spouwmuur zorgt ervoor dat de kou niet naar binnen komt, het is een luchtruimte tussen de binnen- en buitenmuur van 6 cm (spouw) die je kunt laten isoleren met isolatiemateriaal. Wie comfortabel en behaaglijk wilt wonen en tevens wilt besparen op zijn energierekening, moet zich zeker eens verdiepen in de mogelijkheden voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. De meeste nieuwbouw of bestaande huizen zijn al voorzien van spouwmuurisolatie, maar als je woning gebouwd is tussen 1920 – 1975, is de kans groot dat het nog niet is aangebracht.

SpouwmuurisolatieVoordelen van spouwmuurisolatie

Niet alleen geïsoleerde spouwmuren zorgen voor een lagere energierekening, er zitten veel meer voordelen aan vast. Bijvoorbeeld:

  • Comfortabele warmte
  • Geen koude muren
  • Voorkomen van vocht- en schimmel (prettiger en gezonder binnenklimaat)
  • Minder geluidsoverlast
  • In de zomer langer koel
  • Voorkomen van warmteverlies
  • Energiebesparing
  • Isolatie verdient zich terug met of zonder subsidie
  • Verhoging van de waarde van je huis
  • Spouwmuurisolatie is snel te plaatsen

Naast al deze voordelen is het ook nog goed voor het milieu en verkleint de uitstoot van CO2.

SpouwmurenNa-isolatie van spouwmuren

De oorspronkelijke functie van spouwmuren was om het vocht in de huizen terug te dringen, doordat de huizen vaak beschimmeld en vochtig waren. De woningen werden niet alleen vochtvrij, maar ook behaaglijk. De laatste jaren wordt het isoleren van bestaande woningen steeds vaker gedaan, omdat je deze investering in je woning terug kunt verdienen. Onder andere door de dalende stookkosten. Dit wordt na-isolatie van spouwmuren genoemd. Het materiaal wordt via de voorgeboorde buitenmuur ingebracht. Meer weten over hoe het isolatiemateriaal wordt aangebracht? Klik dan op de volgende link: http://www.regioisolatie.nl/waarom-spouwmuurisolatie/

Welke isolatiematerialen zijn er

Bij het isoleren van de muren kan er verschillende soorten isolatiematerie worden gebruikt, dat hangt van de situatie van de woning af. Ook moet de aannemer volgens normen van Technische Specificatie werken. Door middel van warmte camera’s kan men alles op de voet volgen of de muur goed wordt gevuld. De meeste isolatie soorten die gebruikt worden om spouwmuren te vullen zijn, glaswol, EPS parels, PUR, vlasisolatie, steenwol, kurk en UF-schuim.

Check of jouw huis een spouwmuur heeft

Het is eenvoudig uit te zoeken of jouw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie. Is jouw woning gebouwd na 1975? Dan is het hoogstwaarschijnlijk voorzien van spouwmateriaal. Ook aan de dikte van je muren (24 cm) kun je zien of je een spouwmuur hebt. Om zeker te weten of je muren zijn voorzien van isolatie is het altijd raadzaam om vakkundig advies bij een isolatiebedrijf te informeren.