6 tips om uw investering in zonnepanelen te maximaliseren

Back view of young technician in helmet connecting solar photo voltaic panel to metal platform using electrical screwdriver on shiny surface background. Stand-alone solar panel system installation.

6 tips om uw investering in zonnepanelen te maximaliseren

Investeren in zonnepanelen voor uw huis of bedrijf kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Om uw investering in zonnepanelen zo goed mogelijk te laten renderen, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Wij geven u 6 tips het rendement van uw zonnepanelen te maximaliseren.

Tip 1 – Verdiep u in de verschillende soorten panelen

Niet alle zonnepanelen zijn gelijk! Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. En hierdoor kan de opbrengst per type zonnepaneel verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen die een beter rendement kunnen halen uit indirect licht. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat voor u het voordeligste uitpakt. Hier kan de kennis van een zonnepanelenexpert bij van pas komen.

Tip 2 – Denk vooruit

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, is het belangrijk om vooruit te denken en meteen genoeg te laten installeren voor toekomstig gebruik. Dat is een stuk goedkoper dan later nog extra panelen bij te laten plaatsen en misschien ook nog een grotere omvormer nodig te hebben.

Tip 3 – Ga voor een erkende installateur

Het kan verleidelijk zijn uw zonnepanelen “voordelig” door een mannetje te installeren, maar het is het beste om deze klus over te laten aan professionals die weten wat ze doen. Een slechte installatie en het gebruik van inferieure materialen veroorzaakt op lange termijn veel opbrengstverlies en reparatiekosten.

Tip 4 – Helling is belangrijk

De ideale helling van een zonnepaneel ligt tussen 35% en 38%. Als u uw panelen onder deze hoek opstelt, kunt u er de grootst mogelijke hoeveelheid energie mee opwekken. Dit is een belangrijk gegeven voor de locatie waar u de panelen wilt laten plaatsen.

Tip 5 – Verbruik wat u opwekt

Het is aan te raden om niet meer elektriciteit op te wekken dan u nodig heeft of zelf kunt gebruiken. De salderingsregeling wordt al afgebouwd, waardoor extra veel opwekken een stuk minder aantrekkelijk wordt – sla in plaats daarvan eventuele overschotten op in een elektrische auto of een thuisaccu! Zo behaalt u het hoogste rendement!

Tip 6 – Reinig de zonnepanelen 1x per jaar

Een jaarlijkse schoonmaakbeurt na de zomermaanden kan ongeveer drie tot vijf procent meer opbrengst uit uw zonnepanelen opleveren. Ook al klinkt dit misschien niet als veel, na verloop van tijd kunnen die extra paar procenten echt oplopen!

Ga voor een top-rendement

Zonnepanelen zijn een slimme aanschaf en door deze 6 eenvoudige tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat u het hoogste rendement haalt uit uw investering in zonnepanelen. Meer weten over verduurzaming? Lees dan ook: Dubbel glas: het startpunt voor duurzaam wonen