Hoe werkt een airco als verwarming?

Hoe werkt een airco als verwarming?

Zo werkt een airco als verwarming

Dat een airco niet alleen kan verkoelen maar ook kan verwarmen, is inmiddels redelijk bekend. Voor veel mensen is echter nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies werkt. Hoe kan een airco, die we traditioneel in de zomer gebruiken om ons huis te verkoelen, ook verwarmen? In dit blog leggen we het uit. Lees snel verder!

Uw huis verwarmen met een airco

Een airco die uw huis verwarmt, werkt in feite hetzelfde als een warmtepomp. De airco bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitenste deel van de airco haalt warmte uit de buitenomgeving. De warmtewisselaar zet deze warmte met koelmiddel om in energie die uw woning verkoelt. Dit principe werkt andersom eigenlijk hetzelfde. De airco draait het koelmiddel-proces dan gewoon om. Er wordt dan lucht uit de buitenomgeving gehaald, de airco verwarmt die en stuurt die dan uw woning in.

Hoeveel energie gebruikt een airco?

Het is belangrijk om te weten dat het vermogen van een airco niet bepalend is voor het energieverbruik. Een vaste airco voor een particulier huis heeft vaak een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Daarmee wordt het koelvermogen aangegeven. Niet het verbruik. Daarbij komt ook kijken dat een airco bijna nooit 100% van de capaciteit gebruikt. Wanneer uw ruimte koel of warm is, gaat de compressor op een laag niveau werken.

Gemiddeld verbruik

De gemiddelde split-unit airco gebruikt zo’n 1,0 kW stroom per uur. Dit is in de praktijk vaak een stuk lager, maar soms iets hoger. Vooral wanneer u uw airco op vol vermogen een koele kamer laat verwarmen. Als uw airco bijvoorbeeld 40 dagen lang, 8 uur per dag vol aan het werk is, dan komt u uit op in totaal 320 uur aan stroom. Dus: 320 kWh stroom. Het is verstandig om daarop te letten zodra u uw airco als verwarming gaat gebruiken. Sowieso bent u met een airco als verwarming relatief voordelig uit. Elektriciteit is namelijk goedkoper dan gas.

Meer weten

Wilt u meer weten over energie en energieverbruik? Hou dan zeker onze blogpagina in de gaten.