Nieuwbouwwoning met of zonder zonnepanelen?

Bij een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Je dient een overzicht te hebben waar jij wilt dat de woning aan voldoet. Een van de zaken die je kunt overwegen zijn het feit of je wilt dat er zonnepanelen bij de woning komen. Hieronder daarom een aantal feiten die je kunnen helpen bij de beslissing om zonnepanelen te nemen.

Feiten over het nemen van zonnepanelen

Zonnepalen zijn vaak een flinke investering. Wanneer veel mensen het bedrag horen die nodig voor het nemen van zonnepanelen schrikken veel mensen af. Vergeten wordt echter dat deze een investering zijn en dat er ook opbrengsten zijn bij zonnepanelen. In vrijwel alle gevallen maak je uiteindelijk winst.

  • Zonnepanelen hebben gemiddeld een terugverdienperiode van 7 jaar. Hoe lang het voor jou is hangt af van de kosten van de panelen, de installatie en de oriëntatie van de panelen.
  • Richt je panelen bij voorkeur naar het zuiden en met een hoek van 35 graden. Panelen die minder goed georiënteerd zijn behalen vaak 85% van de maximale winst.
  • Door een computer of display aan te sluiten op de omvormer is er duidelijk te zien hoeveel de panelen opleveren.
  • Wanneer een gedeelte van de opgewekte stroom wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij dan wordt deze woning door de Belastingdienst gezien als een ondernemer. In dat geval is de btw voor de aanschaf van de panelen terug te vragen. Aangeraden wordt om de regels goed uit te zoeken, want hier kan een leuk bedrag mee worden bespaard. Het proces waarbij meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt heet salderen.

Er zijn nog een aantal aandachtspunten bij het gebruik van de zonnepanelen. Zo is het belangrijk dat de panelen niet te maken krijgen met schaduw om de maximale hoeveelheid stroom op te wekken. Verdiep je verder in de verschillende soorten panelen die er beschikbaar zijn en besluit vervolgens pas welke het meest geschikt is voor jouw situatie.

Bij nieuwbouwwoningen is het belangrijk om de verschillende nieuwbouwprojecten die er gaande zijn te vergelijken. Zo kan het namelijk zijn dat het bij projecten normaal is dat de woningen worden voorzien van zonnepanelen.