Online lampen uitzoeken en kopen

Lampen zijn er belangrijk in een ruimte. Toch worden ze snel vergeten en is het het laatste item wat na een verhuizing of verbouwing weer op zijn plek hangt of staat. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden wat betreft lampen, dat men al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook ideaal om online een lamp uit te zoeken en te kopen. Vandaag de dag kan dat natuurlijk heel gemakkelijk. Wel is het aan te raden om dan bijvoorbeeld uit karton de omtrek van de lamp die je online gevonden had uit te knippen. Op die manier geeft het wel een duidelijk beeld van de afmeting en wat dit betekent voor de ruimte.

De ontwikkeling van de lamp

Hoewel jet tegenwoordig helemaal niet gek is om online een lamp aan te schaffen was tot in het verleden natuurlijk wel anders. Het begon allemaal ruim 100 jaar geleden met de uitvinding van de gloeilamp. Pas ruim 70 jaar later werd de spaarlamp geïntroduceerd. Hoewel deze minder energie verbruikt ten opzichte van de gloeilamp waren er ook veel nadelen op te noemen. Hoewel vervolgens al kort daarop de ledlamp op de markt kwam werd deze nog niet in veel huishoudens toegepast. Door het witte licht wat een ledlamp toentertijd afgaf werd het voornamelijk gebruikt in telefoons en rekenmachines. Door de ontwikkeling van de ledlamp de afgelopen jaren is het licht veel gevarieerder geworden en is het voor veel doeleinden beschikbaar. Hierdoor is het dan ook erg populair geworden de afgelopen jaren. Led is erg energiezuinig, gaat erg lang mee en heeft geen opstarttijd nodig.

Maak een lichtplan

Indien er een lamp in je woning vervangen moet worden is het helemaal handig om online lampen uit te zoeken. Het is dan erg gemakkelijk vergelijken van prijs, lichturen, aantal watt en natuurlijk de maat van de fitting. Voor bestaande lampen is dat erg gemakkelijk. Indien de lampen zelf aan vervanging toe zijn is het natuurlijk ook mogelijk om de lamp online aan te schaffen. Bij een verhuizing is het beste om voor de aankoop van de eerste lamp een lichtplan te maken. In een lichtplan wordt opgenomen waar de ruimte voor dient, wat voor licht er moet zijn om optimaal van de ruimte gebruik te kunnen maken. Zo zal een studeerkamer een ander soort lamp nodig hebben, dan bijvoorbeeld een slaapkamer. Misschien klinkt dit voorbeeld wel erg voor de hand liggend, maar tijdens een verhuizing, verbouwing of interieuraanpassing is een lichtplan een erg handig.

De daadwerkelijke aankoop van de lampen

Wanneer je daadwerkelijk de lampen gaat kopen zal het lichtplan zeker van pas komen. Ook indien een lamp vervangen moet worden, omdat deze niet meer bij het interieur past of omdat je smaak veranderd is kan het lichtplan erbij genomen worden. Pas wanneer de functie van de ruimte veranderd. Bijvoorbeeld een studeerkamer wordt een kinderkamer dient er voor deze ruimte een nieuw lichtplan te komen.