Verschillende soorten verf

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten verf om mee aan de slag te gaan voor het klussen in huis, maar welke soort verf is nu geschikt voor het schilderen in de badkamer, de zolder of het tuinhuisje? De invloed van de omgeving speelt natuurlijk een rol in welke verf geschikt is. Daar gaan we hiernaar kijken in het volgende artikel zodat je weet wat nodig is voor het klus wat jou te wachten staat.

Welke zijn er?

Er zijn een aantal soorten verf die we hier in dit artikel kort belichten, zodat je een klein begrip hebt van wat er te halen valt. Zo heb je aldykverf. Deze soort verf is op terpentinebasis en heb je in zowel hoogglans of zijdeglans en is meestal een soort verf wat voor buiten wordt gebruikt. Een andere soort is  acrylverf en is op waterbasis. Ook deze soort verf is er in hoogglans en zijdeglans en is geschikt voor binnen schilderwerk. Dan heb je ook krijtverf, een soort verf met een matte, poederachtige uitstraling. Deze verf kan je voor zowel muren als interieur gebruiken. Een kalkverf is een milieuvriendelijke muurverf. Dit is een beetje een betonlook verf die gemengd is op basis van water en mineralen. Grondverf is de basis voor elke schilderklus. Op deze manier bescherm je de ondergrond en trekt de afdeklaag er niet in. Deze soort verf heb je in zowel water- als terpentinebasis. Latex gebruik je voor muren en plafond en is er in allerlei varianten geschikt voor normale, droge en vochtige plekken. 

Welke zijn het meest geschikt waarvoor?

Grondverf is de basis voor het schilderwerk. Hetgeen waarmee je begint zodat je schilderwerk goed aan kan hechten. Daarna zit je met een soort verf als latex nooit verkeerd zitten. Aan de hand van de ruimte kan je dus kijken wat voor variant je nodig hebt. Acrylverf is alleen geschikt voor binnen, maar is hecht minder goed, waardoor er dus meer werk in zit om de ondergrond goed te ontvetten en schoon te maken. Daarna met een krijtverf of kalkverf ga je toch meer in op een persoonlijkere, speelse look in je huis met bijvoorbeeld beton cire kleuren. Als laatste met de aldykverf kun je het beste buitenhuis aan de slag.