Handig die smart lockers

Dit artikel gaat over smart lockers of slimme kluisjes in het Nederlands. We hebben het over kluisjes in ruimten die door vele mensen worden bezocht. Er worden voorwerpen in bewaard, opdat ze niet zichtbaar zijn en eventueel door anderen kunnen worden meegenomen. Ze bieden echter niet de bescherming van bankkluisjes. Dat heeft niet alleen te maken met hun sterkte en manier van openen, maar ook de locaties waar ze worden gebruikt. Je kunt in een bank niet zomaar bij de kluisjes komen. De toepassing van kluisjes is breed. Dat kan zijn in bedrijven, opdat werknemers daarin spullen kunnen bewaren, maar ook scholen, sportgelegenheden en treinstations.

Sluitmechanismes

Omdat in openbare ruimtes kluisjes door velen worden gebruikt, zijn voor hun toegang sleutels en sloten met een vaste toegangscode onbruikbaar. De gebruikers dienen hun spullen te kunnen beschermen door zelf een slot in te stellen. We praten dan over een pincode of een cijferslot. Maar het kan ook zijn dat de gebruiker een hangslot moet meebrengen. Echter, als een gebruiker dan niet meer terugkomt, moet er gereedschap aan te pas komen om het kluisje te openen. Bij een kluisje met pincode/cijferslot zal er een code moeten zijn die door de beheerder kan worden gebruikt om het kluisje te openen. Inmiddels zijn er kluisjes die met een contactloos slot werken. Smart lockers bieden behalve het contactloos openen veel meer functionaliteit. Daarover gaat de volgende paragraaf.

Smart lockers

Bij smart lockers praten we over kluisjes met een elektronisch slot. Voor de voeding worden die aangesloten op het lichtnet of ze hebben een batterij die diverse jaren mee gaat. Ze kunnen worden geopend met een app, pincode, druppel of badge. Het intelligente slot stel je in en dat kan vervolgens veel taken zelfstandig uitvoeren. Diverse slimme kluisjes kunnen centraal worden beheerd. Je kunt bijvoorbeeld instellen hoe lang iemand een kluisje mag gebruiken, of die er meerdere in gebruik mag hebben en meer.